top of page

Voleybolda Spor Motorsal Özellikler

Güncelleme tarihi: 14 Mar 2022

Sportif oyunlarda voleybol, kompleks hareketleri içermektedir. Toplam 2 saatten fazla sürebilen oyunun tamamında verimli olabilmede, konsantrasyon ve sinirlere hakimiyet için, genel aerobik dayanıklılığın ve kalp kan dolaşımı sisteminin iyi olması gerekir. Voleybolda sürekli değişen pozisyonlarla, yükseğe sıçramalar ve 3-5m.'lik kısa sprintler görülür. Bu da genel aerobik dayanıklılık gerektirir. Ayrıca voleybolcuların sprint süratinin, refleks ve reaksiyon süratinin çok iyi olması gereklidir.



Kuvvet yönünden, çabuk kuvvetin ve çabuk kuvvet komponentlerinden; sıçrama kuvveti, vuruş kuvveti ve sprint kuvveti önemlidir. Esneklik ve eklemlerin hareketliliği; tüm pozisyonlardaki hareketlerin büyük bir genişlikte uygulanmasını sağlar. Teknik bir oyun olan voleybolda koordinasyon, özel çeviklik ve denge ile birlikte, oyuncuların çevreyi izleme, topun hız ve uzaklığını sezme, doğru zamanlama ile hareket etme gibi özellikleri de önem taşımaktadır (Gündüz, N. 1997).



Bir voleybolcu oyunu iyi anlamalı ve hemen karılık verebilmelidir. Çabuk alan değiştirebilmelidir. Yukarı sıçrayabilmeli ve kuvvetli vurabilmelidir. Şaşırta ve aldatmalı değişik hücumlar yapabilmelidir. Hareketler, her zaman koordineli olmalıdır.




Kaynakça: Aracı, H. (2004). Öğretmen ve Öğrenciler İçin Okullarda Beden Eğitimi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

 
 
 

Comments


bottom of page